Ar putea sa existe constiinta cuantica?
In ciuda tuturor studiilor efectuate, inca stim foarte putine despre modul de functionare al creierului si cu atat mai putin despre misterul legat de constiinta.Cercetatorii nu pot ajunge la un consens in privinta existentei constiintei si daca este doar o iluzie a imaginatiei noastre colective. Unii cred ca este o entitate independenta desi inca nu s-a reusit a i se interpreta originea sau intelege pe deplin legatura cu fizica cuantica.
Probabil s-a ajuns aici din cauza modului in care efectul de observator a pus la incercare unul dintre principiile de baza ale stiintei: ca exista o realitate obiectiva si observabila, indiferent daca noi o percepem sau nu.
Revelatia ca procesele de observare si masurare a efectelor cuantice schimba comportamentul acestora este greu de inteles dar sugereaza totodata faptul ca pentru majoritatea oamenilor, constiinta in sine face parte din teoria cuantica.
Mai mult, odata cu creatia Inteligentei Artificiale de catre oameni, care in ciuda tuturor descoperirilor lor, inca nu pot percepe unele dintre lucrurile ce le vin atat de usor in minte (cel putin pana acum), suntem nevoiti sa ne privim doar prin intermediul unei reflexii incetosate cu ajutorul computerelor cuantice, care promit sa atinga un nivel net superior computerelor normale.
Cu toate acestea, fizicianul Roger Penrose din Marea Britanie a fost cel care a punctat ca, lasand deoparte efectul de observator, mecanica cuantica ar putea fi implicata in subiectul constiintei.
Mai exact, el considera ca ar exista o posibilitate prin care evenimentele cuantice sa cauzeze structuri moleculare in creier, alterand starea acestora si declansand transmiterea neuronala prin mai multe feluri; acel efect cuantic din creier chiar exista.
…
Citeste continuarea articolului aici: Oamenii de stiinta cerceteaza legatura dintre mintile umane si lumea cuantica