Este posibil sa fi auzit de lumina rece, lumina neutra si lumina calda, dar stii la ce se refera acestea? Ce tip de lumina este cel mai bine sa alegi? Cu siguranta ca ti-ai pus aceste intrebari la un moment dat.
In fiecare camera din casa ta, desfasori o activitate diferita, asa ca ai nevoie de o lumina diferita pentru a te ajuta sa creezi atmosfera in care te simti cel mai bine. Atunci cand cumperi becuri, trebuie sa tii cont de faptul ca tonurile calde au cele mai putine grade Kelvin (K), iar tonurile reci cele mai multe.
Un exemplu care te va ajuta sa intelegi acest concept este acela de a vedea cum reactioneaza culoarea unui metal pe masura ce acesta se incalzeste. Cand incepe sa se incalzeasca, devine rosu, apoi portocaliu, galben, apoi alb, albastru si chiar negru.
Temperatura acestui metal si, prin urmare, temperatura de culoare, se masoara in grade Kelvin, iar aceasta masuratoare este cea la care trebuie sa fii atent atunci cand cauti o anumita lumina pentru un spatiu. Pe scurt, putem spune ca este senzatia pe care ochiul uman o percepe in fata unei lumini, fiind calda daca predomina lumina galbuie sau rece daca predomina lumina albastra.
Fii atent, pentru ca tipul de lumina ales pentru fiecare colt al casei tale, impreuna cu cateva idei bune de decorare, vor face diferenta si iti vor influenta starea de spirit.
Tipuri de lumina in designul interior
In amenajarea incaperilor recunoastem patru tipuri principale de lumina care pot fi utilizate pentru a beneficia de tot confortul dorit.
Lumina ambientala este cea difuzata uniform in toata camera, trebuie sa fie discreta si sa se imbine armonios in decor. In cazul in care vrei sa te folosesti de un corp de iluminat ca sa scoti in evidenta un anumit obiect ori o parte a incaperii, apeleaza la lumina de accent. Aceasta se foloseste de regula pentru a pune in valoare punctul de atractie al camerei si ca sa confere un aer usor dramatic.
Exista si zone din casa unde citesti, gatesti sau scrii. Deoarece ai nevoie de concentrare este esential sa folosesti lumina functionala. Iar daca vrei sa obtii un design inedit intr-o incapere, foloseste lustre, lampadare ori aplice de perete deosebite cu ajutorul carora sa creezi o lumina decorativa.
Lumina rece si lumina calda
In functie de temperatura de culoare, care se masoara in grade Kelvin, corpurile de iluminat pot emite tonuri de culoare calde si reci. Astfel, cu cat valoarea Kelvin este mai ridicata, cu atat lumina va tinde spre albastru, devenind rece, iar daca gradele sunt mai scazute aceasta va merge spre galben portocaliu pentru a obtine lumina calda.
Pentru designul interior se folosesc in general sursele de iluminat care au o temperatura de culoare intre 2.000-6.500 K. Lumina calda (maximum 3000 K) este recomandata in zonele de relaxare pentru ca are efect odihnitor, insa este ideala si pentru a crea un spatiu intim si confortabil. La polul opus, lumina rece (4000 – 6000 K) este indicata pentru incaperile unde este necesara o atentie sporita la detalii deoarece ofera energie si stimuleaza productivitatea. Intre cele doua tipuri de lumina se regaseste lumina neutra (3000 – 4000K), cea mai apropiata de lumina naturala.
Iluminatul potrivit in fiecare camera
Tu stii ce tip de lumina trebuie sa utilizezi in camera copilului pentru ca cel mic sa se odihneasca asa cum trebuie? Stii care este temperatura de culoare necesara in bucatarie, locul unde se strange adesea intreaga familie? Afla in continuare ce tip de iluminat este adecvat in fiecare camera.
De regula, lumina calda este indicata pentru holuri, insa vorbim de un spatiu de tranzitie care are dimensiuni diferite in fiecare casa. Prin urmare, poate fi usor de folosit un mix de lumini care sa faca trecerea de la o atmosfera dinamica catre un loc de relaxare si confort.
Camera de zi este unul dintre locurile des utilizate de toti locuitorii casei, de aceea luminile de aici trebuie sa imbie la relaxare si socializare. Lumina calda este binevenita in sufragerie deoarece creeaza o atmosfera relaxanta si confortabila. Daca iti doresti sa impartasesti momente unice in living, instaleaza un lampadar, candelabre, lustre sau spoturi. In cazul in care ai amenajat si un birou, foloseste in apropierea sa surse de lumina rece.
Cateva corpuri de iluminat ingenioase te vor ajuta sa obtii lumina calda de care ai nevoie in dormitor, precum si starea de bine de care ai nevoie. In aceasta incapere orice detaliu trebuie sa conduca spre relaxare si sa te incarce cu energie pozitiva, de aceea lumina calda este perfecta sa-ti vegheze momentele de odihna.
In bucatarie pregatim retetele noastre preferate si, pentru a face acest lucru, trebuie sa ne folosim toate cele cinci simturi pentru a ne asigura ca sunt delicioase. In aceasta incapere este necesara o iluminare competenta. Adica, o lumina cu suficienti K, rece. Aceasta este cea mai buna lumina pentru gatit, care te va ajuta sa vezi ingredientele, aspectul a ceea ce gatesti si sa vezi cutitele pe care le folosesti – important pentru a evita accidentele nedorite.
In baie, ca regula generala, vei avea nevoie de o lumina care sa te ajute atunci cand te machiezi, te epilezi, te barbieresti, etc. Acolo ai nevoie de un iluminat care sa-si faca treaba, care sa iti ofere suficienta lumina, dar care nu distorsioneaza, ceea ce este deosebit de important atunci cand faci toate lucrurile enumerate mai sus. Astfel, cea mai potrivita lumina este cea neutra: in jur de 4000K. Este o idee buna si pentru bai mici, gandeste-te ca, pe langa spatiul redus, baile nu au ferestre. Iar daca intr-o zi vrei sa faci o baie relaxanta, nu-i nicio problema, poti pune oricand cateva lumanari. Voilà: sedinta de aromaterapie intr-o atmosfera calda in cel mai scurt timp
Tine cont de ideile prezentate mai sus si astfel vei crea un aer primitor, de care sa te bucuri de fiecare data cand pasesti in interiorul casei tale. Pentru a te relaxa cum trebuie sau pentru a crea un ambient placut pentru socializare ori concentrare, acorda atentie tempraturii de culoare.