Te-ai săturat să aloci zile întregi pentru a învăța? Dacă urmează o perioadă aglomerată și vrei să obții rezultate desăvârșite există metode facile care te vor ajuta să acumulezi cu ușurință informațiile. Te întrebi care sunt cele mai eficiente modalități de a te pregăti corespunzător pentru o sesiune lungă de examene? Descoperă-le pe toate în rândurile următoare!

Cum poți să înveți mai ușor pentru examene

Examenele te presează, dar ai prea puțin timp pentru a învăța? Iată câteva sfaturi care îți vor fi de folos pentru a scăpa de stres: 

 • Stabilește un plan de învățare – Creează un program de studiu care să acopere toate materiile și subiectele pe care trebuie să le înveți. Împarte timpul în așa fel încât să parcurgi sesiuni concentrate de studiu și pauze regulate.
 • Înțelege ce ai de făcut – Începe prin a analiza conceptele cheie și fundamentele subiectelor pe care le studiezi. Dacă înțelegi bine baza, vei putea rezolva mai ușor problemele complexe.
 • Notează-ți informațiile importante – Fă scheme concise și organizate pe parcursul studiului. Poți folosi un set markere profesionale pentru a comprima eficient informația și a sublinia lucrurile importante. 
 • Ia-ți pauze regulate – Asigură-te că iei pauze constante pentru a-ți odihni mintea. Studiile arată că învățarea fragmentată poate îmbunătăți procesul de sedimentare a  informațiilor. Nu te suprasolicita, oricât de mult ai vrea să parcurgi toate materialele. Un creier obosit nu va putea da randamentul dorit. 
 • Fă teste practice – Soluționează teste practice sau probleme specifice pentru a exersa aplicarea cunoștințelor și a te familiariza cu tipul de întrebări pe care le vei întâlni la examen. În momentul în care practica și teoria se îmbină armonios te poți aștepta la performanțe înalte. 
 • Odihnește-te corespunzător și adoptă un stil de viață sănătos – Asigură-te că dormi suficient și că ai o alimentație echilibrată. Astfel, vei reuși în mod sigur să obții rezultate mai bune la examen.

Ce ai nevoie pentru o învățare mai ușoară

Pe lângă aplicarea tehnicilor potrivite pentru a spori procesul de învățare, ai nevoie și de instrumente adecvate. Iată de ce ar trebui să ții cont: 

 • Pregătește-ți un set de pixuri cu gel colorate – Achiziționează un set complet de instrumente de scris pentru a organiza mai eficient informația. Subliniază aspectele importante pentru a le reține mai ușor. 
 • Practică exerciții de relaxare și meditație – În timpul pauzelor alocă-ți un program prin care să-ți eliberezi mintea de stres. Practică yoga și exerciții fizice care te pot ajuta să-ți îndrepți postura și să te relaxezi. 
 • Achiziționează caiete cu copertă cartonată – Ia-ți notițe și creează un sistem ingenios prin care poți filtra toate informațiile. Caietele și post-it-urile colorate îți vor fi de mare folos. 

Tehnici de memorare rapidă

Există mai multe tehnici și strategii pe care le poți folosi pentru a îmbunătăți memorarea rapidă a informațiilor. 

Iată doar trei dintre ele: 

 1. Folosește tehnici de învățare activă – În loc să citești pasiv, implică-te activ în învățare. Poți face rezumate, scheme, diagrame sau poți explica conceptele altcuiva pentru a căpăta o înțelegere amănunțită a conceptelor parcurse. 
 2. Diversifică resursele de studiu – În afară de manuale și cărți, utilizează resurse suplimentare, cum ar fi videoclipuri, tutoriale online, prezentări sau teste practice. Apelează la eficiența memoriei vizuale și antrenează-ți creierul și în alt mod. 
 3. Fă asociații vizuale – Creează imagini mentale distractive legate de informațiile pe care vrei să le memorezi. Cu cât povestea este mai neobișnuită sau mai amuzantă, cu atât este mai probabil să îți amintești mai ușor.

Vrei să scapi de stresul examenelor? Există câteva tehnici eficiente pe care le poți aplica pentru a obține performanțele așteptate. Aplică strategiile corespunzătoare și nu uita să achiziționezi instrumentele potrivite. 

Organizează atent informațiile și bucură-te de rezultatele dorite! 

3 thoughts on “3 metode de a învăța mai ușor pentru examene

 1. Multumesc pentru sfaturi! Invatarea poate fi uneori dificila, dar aceste metode cu siguranta vor face procesul mai simplu si mai eficient. Voi incerca sa le pun in practica si sper sa obtin rezultate bune la urmatorul examen.

 2. Am gasit acest articol extrem de folositor, mai ales acum in perioada examenelor. Metoda de a face rezumate mi se pare foarte practica si imi permite sa retin mai usor informatiile importante. Recomand cu incredere aceste metode tuturor studentilor!

 3. Excelent articol! Metodele prezentate sunt foarte utile pentru cei care doresc sa invete mai usor pentru examene. Personal, consider ca tehnica pomodoro este foarte eficienta si ma ajuta sa ma concentrez mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *