Excavatoarele sunt echipamente esentiale in constructii, minerit, agricultura si multe alte industrii. Pentru a le asigura o performanta optima si pentru a evita problemele costisitoare in timpul sezonului de lucru, este crucial sa efectuati o pregatire adecvata inainte de a le pune in functiune in primavara sau in oricare alt sezon.

Verificarea tehnica generala a echipamentului

Incepeti pregatirea verificand starea generala a excavatorului. Aceasta include:

 • Verificarea caroseriei: Cautati orice semne de coroziune sau deteriorare a caroseriei si a structurii. Remedierea acestor probleme este esentiala pentru mentinerea integritatii excavatorului. Pregatirea excavatorului pentru sezon se face incepand de la caroserie.
 • Sistemul de alimentare: Verificati starea rezervorului de combustibil, a filtrelor si a liniilor de alimentare. Asigurati-va ca nu exista scurgeri si ca sistemul de alimentare functioneaza corespunzator.
 • Sistemul de racire: Verificati nivelul de lichid de racire si starea radiatoarelor. Curatati radiatoarele de praf si murdarie pentru a asigura o racire eficienta.
 • Verificarea electricitatii: Testati functionarea luminilor, semnalelor de avertizare si a altor componente electrice. Inlocuiti becurile sau efectuati reparatii, dupa caz.

Intretinerea motorului

Motorul este inima excavatorului si trebuie sa functioneze la capacitate maxima si pentru intetinerea lui va trebui sa urmati pasii:

 • Schimbarea uleiului si a filtrelor: Efectuati un schimb de ulei si inlocuiti filtrele de ulei si de aer conform recomandarilor producatorului. Poti apela si la inchiriere excavator in Judetul Brasov atunci cand vrei sa te asiguri ca nu mai trebuie sa te ocupi personal de mentenanta.
 • Verificarea sistemului de alimentare cu combustibil: Curatati rezervorul de combustibil si inlocuiti filtrele de combustibil daca este necesar.
 • Verificarea sistemului de racire: Asigurati-va ca lichidul de racire este la nivelul potrivit si ca sistemul nu are scurgeri.
 • Verificarea sistemului de admisie: Curatati sau inlocuiti filtrele de aer pentru a preveni intrarea de impuritati in motor.

Intretinerea sistemului hidraulic

 • Verificarea nivelului de ulei hidraulic: Asigurati-va ca nivelul uleiului hidraulic este corespunzator si ca nu exista scurgeri in sistem.
 • Incercarea functionarii: Testati toate functiile hidraulice, cum ar fi bratul, cupa si lama, pentru a va asigura ca se misca fara probleme.
 • Intretinerea si verficarea sasiului
 • Excavatoarele sunt supuse la conditii de lucru dificile, iar sasiul si suspensia trebuie sa fie in stare buna pentru a face fata acestor conditii. Verificati:
 • Suspensia si amortizoarele: Verificati suspensia pentru uzura si deteriorare si inlocuiti piesele slabe sau deteriorate.
 • Rotile sau senile: Verificati starea rotilor sau senilelor si inlocuiti-le daca sunt uzate sau deteriorate.
 • Siguranta si echipamente de protectie
 • Asigurati-va ca toate echipamentele de protectie si dispozitivele de siguranta sunt functionale. Acest lucru include:
 • Centura de siguranta: Verificati centura de siguranta pentru uzura sau deteriorare si inlocuiti-o, daca este necesar.
 • Semnalele de avertizare: Asigurati-va ca toate semnalele de avertizare, cum ar fi lumini de avertizare si sirene, functioneaza corespunzator.
 • Stingatorul de incendiu: Verificati stingatorul de incendiu si asigurati-va ca este inca valabil si gata de utilizare.

Testati echipamentul pe teren

Dupa ce ati finalizat verificarile si intretinerea, testati excavatorul in teren pentru a va asigura ca functioneaza corect si ca nu exista probleme ascunse.

Pe parcursul sezonului de lucru, efectuati mentenanta preventiva regulata, cum ar fi verificarea uleiului, a filtrelor si a lichidului de racire. Rezolvati orice probleme sau defectiuni inainte sa devina costisitoare.

Pregatirea excavatorului pentru sezonul de lucru este esentiala pentru a asigura functionarea eficienta si sigura a acestuia. 

Respectand aceste sfaturi si efectuand verificarile si intretinerea corespunzatoare, veti mentine excavatorul in stare buna si va veti proteja investitia pe termen lung.

4 thoughts on “Pregatirea excavatorului pentru sezonul de lucru

 1. Pregatirea excavatorului pentru sezonul de lucru nu ar trebui sa excluda nici verificarea sistemului de iluminare. Este important ca toate becurile si semnalizatoarele sa functioneze corect, pentru siguranta la locul de munca. Articolul ne aminteste ca o buna vizibilitate asigura o operare eficienta a utilajului.

 2. In articol se mentioneaza si necesitatea curatarii periodice a radiatorului si a sistemului de racire al excavatorului. Aceasta operatiune este cruciala pentru prevenirea supraincalzirii motorului si mentinerea unei temperaturi optime de functionare. De asemenea, se recomanda verificarea nivelului lichidului de racire.

 3. Un alt aspect important mentionat in articol este verificarea anvelopelor excavatorului. Acestea trebuie sa fie in stare buna, cu presiunea corecta, pentru a asigura o aderenta buna pe teren. De asemenea, se recomanda inspectarea sistemului de franare si stransarea tuturor piulitelor si suruburilor.

 4. Articolul ofera informatii utile despre pregatirea unui excavator pentru sezonul de lucru. Este important sa verifici starea uleiului si a filtrelor inainte de inceperea lucrului, pentru a preveni eventualele defectiuni. De asemenea, este recomandat sa inspectezi sistemul hidraulic si partea electrica, pentru a asigura o functionare optima a utilajului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *