Atunci cand ai copii hiperactivi ti se pare uneori imposibil in a tine pasul cu ei. Oricat de mult ai incerca sa ai un nivel de energie la fel de ridicat, pare imposibil dupa o zi de munca sau chiar si atunci cand esti o mamica dedicata si stai acasa cu copilul.

Iata cateva idei despre cum sa iti ajuti copilul sa isi controleze energia

Unii copii sunt mai activi decat altii, depinde de personalitatea lor si de modul in care isi ocupa timpul. Uneori insa hiperactivitatea asociata cu dificultatea de a se concentra indica o tulburare comportamentala numita ADHD.

Daca nu exista motiv de ingrijorare pentru acest tip de tulburare si pur si simplu copilul tau are o energie incredibila, atunci nu trebuie sa iti faci griji. Dar poti gasi cele mai bune solutii pentru a-ti ajuta copilul sa isi dozeze energia si sa o foloseasca intr-un mod constructiv.

Organizeaza activitati pentru copilul tau hiperactiv

Copiii foarte activi au nevoie de o planificare buna pentru timpul lor liber – fie ca e vorba de activitati sportive, educative sau jocuri care sa le testeze gandirea.

Specialistii spun ca 60 de minute de timp in care copilul ramane fara nicio activitate va duce la o explozie de energie in perioada urmatoare. De aceea este esentiala o planificare buna a timpului lor.

In primul rand o metoda buna de a canaliza energia in mod constructiv este sportul. Ajuta nu doar la un echilibru psihic ci si la mentinerea sanatatii copilului tau.

Pentru fetite se recomanda voleiul si tenisul, mersul cu rolele sau cu bicicleta. In cazul baietilor, fotbalul, mersul cu bicicleta si inotul sunt printre preferinte. Luptele sunt o modalitate buna de a educa baietii legat de conservarea energiei si autodisciplina.

Antrenarea mintii copiilor hiperactivi

Gandirea este un proces consumator de energie chiar daca nu implica efort fizic. Cateva ore pe zi pot fi folosite de copilul tau pentru a-si antrena gandirea.

Fie ca sunt jocuri de perspicacitate sau construirea unui puzzle, orice activitatea educativa va fi benefica nu doar pentru consumarea energiei dar si pentru dezvoltarea psihica.

Sunt si momente in care copilul tau trebuie sa stea linistit, de exemplu cand astepti la rand pentru o consultatie la medic, intr-un magazin sau in statia de autobuz.

In aceste momente sunt utile cartile de colorat, jocurile de gandire sau chiar activitati precum construirea unei barcute din origami.

Planifica timpul unui copil hiperactiv

Daca un copil este mult prea energic inainte de ora de somn, nu va adormi imediat si va avea un somn agitat. De aceea, cu jumatate de ora inainte de culcare este recomandata o perioada de liniste, care sa ii puna mintea la contributie si sa ii consume energia ramasa (fara efort fizic).

Citirea unei povesti, jocuri de cuvinte sau construirea unui robotel sunt cateva activitati recomandate. O cana de lapte cald sau un ceai il vor ajuta pe copil sa se linisteasca si sa se pregateasca pentru somn.

Intelegere din partea parintilor

Copiii energici au nevoie de intelegere din partea parintilor. Chiar daca uneori rolul de mamica poate fi extenuant, rabdarea este cuvantul cheie atunci cand vorbim despre copii energici.

Si pentru a nu iti revarsa oboseala si frustrarea pe copilul tau, gaseste modalitatile cele mai bune pentru a ii ocupa timpul.