Ca in orice aplicatie industriala, siguranta este cheia. Mediile de lucru sigure pentru lucratori, pentru angajatori si pentru publicul larg sunt esentiale. Aceasta nu face exceptie in minerit.

O preocupare majora pentru siguranta in minerit este ventilatia adecvata in mina. Tehnicile necorespunzatoare de ventilatie pot duce la scaderea calitatii aerului subteran, la scaderea nivelului de oxigen si chiar la acumularea de gaze toxice.

Acesta este motivul pentru care este vital sa se monitorizeze si sa se masoare fluxul de aer in puturile de mine, pentru a controla corect sistemele de ventilatie.

Mai jos sunt explicate pe scurt cateva tehnici comune pentru monitorizarea si masurarea fluxului de aer.

Anemometrul Beha-Amprobe TMA40-A este un contor unic care include calibrarea vitezei debitului de aer, a temperaturii, umiditatii si presiunii.

Dispozitivul are moduri de functionare separate pentru viteza vantului, racirea vantului, temperatura, umiditate relativa, indicele de caldura, punctul de roua, presiunea barometrica si masurarea altitudinii presiunii.

Afisajul sau LCD versatil are functia de a comuta intre unitatile de masura ale vitezei vantului (mph, Km/h, m/s, ft./min sau Knots), unitatile de masura de temperatura, temperatura si frigul vantului, viteza medie, instantanee si maxima a vantului, unitati de masura ale barometrului (inHg, mbari sau hPa).

Cum functioneaza anemometrul?

• 1. Pornirea si oprirea contorului

Apasati butonul de pornire timp de peste 2 secunde pentru a porni contorul; Dupa 10 minute fara nicio operatiune, contorul se va opri.

Pentru a anula oprirea automata, tineti apasat butonul Set, apoi apasati butonul de pornire pentru a porni. Veti vedea simbolul Putere apare pe LCD. Atentie, contorul va ramane aprins pana cand bateria se epuizeaza, daca nu va opriti tinand apasat butonul de pornire.

• 2. Functia de masurare a valorii max/min/medie

In orice mod de masurare, apasati rapid butonul de pornire pentru a alege Citirea maxima, o a doua apasare va afisa Citirea minima, o a treia apasare va afisa citirea medie si o a patra apasare va readuce contorul la citirile curente standard.

• 3. Functia de comutare a unitatilor

In orice mod de masurare, apasati rapid butonul Unitati pentru a schimba unitatile de masura afisate ca afisare a unitatilor oC sau  oF.

• 4. Functia Hold

Apasati butonul Unitati timp de 2 secunde pentru a ingheta citirile curente afisate. Apasati din nou acest buton peste 2 secunde pentru a iesi din acest mod.

Max : Cand este acest mod, contorul va afisa valoarea maxima atinsa
Min : Cand este acest mod, contorul va afisa valoarea minima atinsa
AVG : Cand este acest mod, contorul va afisa valoarea medie atinsa

Masurarea altitudinii relative

Pentru a vizualiza altitudinea relativa sau modificarea altitudinii de la ultima calibrare a anemometrului (denumita urcare sau urcare/coborare), apasati si mentineti apasat butonul Unitati timp de doua secunde, ecranul LCD va afisa apoi interfata REL pe ecran si apoi altitudinea relativa ( Valoarea implicita 0 in/m).

Valoarea de pe ecran se va schimba pe masura ce anemometrul este mutat mai sus sau mai jos decat pozitia sa actuala. Apasati si mentineti apasat butonul Unitati din nou timp de doua secunde pentru a reveni la altitudinea absoluta (densitate).