Parodontoza, considerata una dintre cele mai grave afectiuni stomatologice, influenteaza calitatea vietii unei persoane, deoarece poate fi insotita de dureri, iritatii gingivale sau infectii orale repetate.

Ignorarea oricaror semne incipiente ale bolii poate avea consecinte importante asupra sanatatii, in fazele avansate ale bolii riscul de pierdere definitiva a dintilor fiind unul ridicat.

La fel ca in cazul altor afectiuni orale, parodontoza poate fi prevenita, prin pastrarea unei bune igiene orale, evitarea factorilor de risc si controale stomatologice regulate.

Cauzele si factorii de risc ai parodontozei

Depunerile de placa bacteriana si tartru de pe suprafata dintilor, favorizate de o proasta igiena orala si de lipsa detartrajelor periodice, constituie principala cauza a parodontozei.

Cu toate acestea, nu toate persoanele cu o igiena orala precara dezvolta parodontoza, alti factori fiind implicati in cresterea riscului de aparitie a bolii.

Principalii factorii de risc pentru parodontoza:
– factorii genetici (unele persoane prezinta un risc genetic mai ridicat de a dezvolta parodontoza);
– consumul de tutun (o importanta cauza a bolilor cronice, fumatul favorizeaza depunerile de placa bacteriana);
– unele medicamente (precum cele folosite pentru gestionarea tensiunii arteriale sau medicamentele care scad fluxul salivar);
– anumite boli (precum lupus, anemie, diabet, leucemie sau scleroza multipla, printre altele);
– bruxism (afectiune caracterizata prin scrasnirea in mod involuntar a dintilor);
– o alimentatie bogata in zaharuri.

Cum poate fi prevenita parodontoza?

Parodontoza este una dintre afectiunile care pot fi cu succes evitate, prin respectarea unor reguli de ingrijire a dintilor si prin evitarea factorilor de risc. Pentru a preveni parodontoza:
– vizitati medicul stomatolog la intervale de 6-12 luni;
– ingrijiti-va dintii prin periajul de doua ori pe zi si prin utilizarea unor instrumente secundare de igienizare dentara, precum ata dentara sau apa de gura;
– urmati o dieta bogata in fructe si legume si saraca in produse rafinate sau bogate in carbohidrati.

Cum este tratata parodontoza?

In situatia in care va confruntati deja cu simptomele parodontozei, este esential sa vizitati medicul stomatolog, deoarece diagnosticul de parodontoza si stabilirea stadiului de evolutie a bolii poate fi realizat exclusiv de catre acesta.

Tratamentul afectiunii nu poate fi realizat la domiciliu, mentinerea unei bune igiene orale nefiind suficienta pentru stoparea progresiei bolii, ci doar pentru incetinirea sa. In functie de stadiul de evolutie a bolii, tratamentul poate presupune:
– detartraje repetate (tratamentul formelor incipiente, presupune indepartarea, cu ajutorul unor dispozitive speciale, a depunerilor de tartru si de placa bacteriana);
– folosirea unor produse antibacteriene;
– grefa gingivala (procedura chirurgicala in urma careia gingiile retrase de pe suprafata dintilor sunt remodelate, folosind o aditie de tesut moale).

In cazurile severe, cand parodontoza este intr-un stadiu de evolutie avansat, tratamentul poate presupune inclusiv grefe de os, chiuretaje subgingivale sau chiar extractia anumitor dinti, pentru protejarea celorlalti.

3 thoughts on “TOTUL despre preventia si tratarea parodontozei

  1. Felicitari autorului pentru efortul depus in realizarea acestui articol foarte util. Informatiile oferite sunt foarte bine structurate si usor de inteles, iar cititorii vor avea multe de invatat din experientele impartasite.

  2. Ma bucur sa aflu ca uleiul de cocos are atat de multe utilizari benefice pentru piele si par. Este reconfortant sa stiu ca pot folosi acest produs natural pentru a-mi ingriji corpul in mod natural si fara chimicale daunatoare.

  3. Articolul este foarte interesant si detaliat, oferind informatii importante despre beneficiile uleiului de cocos pentru sanatate. Este impresionant sa descoperim cate beneficii poate aduce acest ingredient natural in dieta noastra zilnica.

Comments are closed.